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 AWS D1.1, Structural Welding Code—Steel, is prepared by the AWS Structural Welding Committee. Because the Code is written in the 
form of a specification, it cannot present background material or discuss the committee’s intent. 
 Since the publication of the first edition of the Code, the nature of inquiries directed to the American Welding Society and the Structural 
Welding Committee has indicated that there are some requirements in the Code that are either difficult to understand or not sufficiently specific, 
and other that appear to be overly conservative. 
 It should be recognized that the fundamental premise of the Code is to provide general stipulations applicable to any situation and to leave 
sufficient latitude for the exercise of engineering judgment. Another point to be recognized is that the Code represents the collective experience 
of the committee; and, while some provisions may seem overly conservative, they have been based on sound engineering practice. 
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AWS D1.1 Interpretation 
 
 

Subject: Reentrant Corners 
Code Edition: D1.1-82 
Code Provision: Subsection 3.2.4 
AWS Log: D1-84-016 

 
Inquiry: (1) What is the definition of reentrant corners as used in 3.2.4 or AWS D1.1? 
 (2)  Is it readily deducible by a user of D1.1 that 3.2.4 applies in general to welded joints at 

intersections between members? 
 (3)  In the specific case illustrated in the attached sketch, does D1.1 automatically require a ¾ 

in. or any certain radius at intersections between the flanges, as are shown in the sketch? 
 (4)  If the designer requires a specified minimum radius at intersections between members, 

should it be detailed clearly in design drawings or specifications? 
Response: (1) Reentrant corners are defined in Webster’s New Collegiate Dictionary and in Webster’s 

Third International Dictionary.  (See also AISC manual of Steel Construction, 8th Edition, Page 
4-167.) 

 (2)  No. 
 (3)  No.  (Sketch does not illustrate a “reentrant corner.”) 
 (4)  Yes. 
 

 


